Kako smo obilježili Dane kruha, Dane zahvalnosti za plodove zemlje i Svjetski dan hrane u jasličkoj skupini „Sovice“
Kruh
Milan Radić
Ujutro u košarama
gradom kruh ide.
Od kuće do kuće,
od stana do stana,
kao prva radost dana.
Pred pekarom i mljekarom
sve od mnoštva
redovito vrvi.
I kad ga ulicama nose
njegov miris
u njima je prvi.
Najmlađi korisnici vrtića obilježili su Dane kruha kroz različite senzomotoričke aktivnosti. Manipulirali su rukama brašno i vodu, proučavali teksturu, mirisali i kušali, mijesili su tijesto, razvlačili ga, trgali, oblikovali…
Dani kruha povezani su s bogatom tradicijom koja se prenosi kroz generacije. Ova manifestacija ima za cilj očuvanje kulturne baštine te ukazivanje na važnost rada i znanja koji su potrebni za proizvodnju kruha i drugih pekarskih proizvoda. U Hrvatskoj se najviše obilježavaju u odgojno-obrazovanim ustanovama, u vrtićima, školama, učeničkim domovima i sl. Djeca uče o nastajanju kruha i njegovoj važnosti u prehrani, o tradiciji i hrvatskim običajima. O kruhu se uči i kroz poučne priče, recitacije, igrokaze… Djeci se kroz praktične aktivnosti i kreativne radionice prilagođene njihovim uzrastima prezentira izrada kruha, peciva, kolača.
