Kako smo obilježili Dane kruha, Dane zahvalnosti za plodove zemlje i Svjetski dan hrane u starijoj vrtićkoj skupini „Puzzlići“
Kruh i pecivo
Barica Galac
Kruhovi, roščići, slanci…
naši dragi znanci
već ranim jutrom
iz svih pekarnica
šalju nam osmijehe tople
sa svojih rumenih lica.
Mirisima nas pozivaju:
dođite, požurite,
a zatim radosni
u školu odjurite!
Naši najstariji korisnici vrtića obilježili su Dane kruha kroz zanimljive spoznajne aktivnosti. Proučavali su put od zrna do pogače, vrste žitarica, vrste pekarskih proizvoda, pričali su prigodne priče o kruhu i govorili stihove s prigodnim temama. Oni su sami umijesili tijesto, a zatim ga s modlicama pretvorili u ukrase.
Ciljevi obilježavanja Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje su upoznavanje s procesom nastanka kruha, upoznavanje s autohtonim i starim vrstama voća i drugim plodovima jeseni, upoznavanje s plodovima zemlje i promicanje zdrave prehrane. Značenje Dana kruha je izražavanje zahvalnosti za plodove zemlje i kruha kao osnovne namirnice koja nas hrani i spaja. Prilika je to da se osvijeste problemi koji se tiču prehrane svjetskog stanovništva, kao što su glad, siromaštvo, neravnomjerna raspodjela hrane, bacanje hrane, zagađenje okoliša i gubitak biološke raznolikosti.
Dani kruha obilježavaju se diljem svijeta na različite načine, ovisno o kulturi i tradiciji svake zemlje.
Organiziraju se svečanosti, izložbe, radionice, sajmovi i dobrotvorne akcije vezane uz kruh i druge plodove zemlje.
